Podsumowanie działalności Fundacji Bałtyckiej w 2018 roku

Rok 2018 upłynął w Fundacji Bałtyckiej pod znakiem rozwijania Przeglądu Bałtyckiego oraz realizacji pierwszego dużego projektu wydawniczego – albumu „100 Polaków zasłużonych dla Łotwy”.

W minionym roku na łamach Przeglądu Bałtyckiego opublikowaliśmy 240 tekstów, z których większość to pogłębione artykuły i wywiady. W sumie od początku naszej działalności w Przeglądzie Bałtyckim ukazało się niemal 800 artykułów. Teksty te zostały napisane przez około 140 autorów z Polski i regionu.

Wiele z opublikowanych w ubiegłym roku artykułów wpisana była w obchody 100-lecia niepodległości krajów bałtyckich i Polski. Informowaliśmy także o wyborach na Łotwie, sytuacji politycznej i innych najważniejszych wydarzeniach w krajach bałtyckich. W ramach współpracy z firmą Tavex opublikowaliśmy cykl artykułów dotyczących gospodarki i turystyki w regionie Morza Bałtyckiego.

Dodatkowo na łamach portalu informowaliśmy czytelników o 80 różnych wydarzeniach związanych z regionem bałtyckim. Część z nich objęliśmy patronatem medialnym, w wielu – debatach i prezentacjach – uczestniczyli nasi autorzy i redaktorzy.

W 2018 roku utrzymaliśmy dobre wyniki czytelnictwa Przeglądu Bałtyckiego – w ciągu roku ponad 75 tys. czytelników przeczytało łącznie 112 tys. artykułów. Chociaż liczyliśmy na wzrosty wspomnianych liczb, to z jednej strony w wyniku zmiany algorytmu Facebooka straciliśmy wielu potencjalnych czytelników, ale z drugiej strony nadrobiliśmy wzrostem liczby czytelników trafiających z wyszukiwarki Google.

Drugim projektem, który realizowaliśmy od końca 2017 roku i który został ukończony na przełomie października i listopada ubiegłego roku, był album „100 Polaków zasłużonych dla Łotwy”. To niezwykłe trójjęzyczne wydawnictwo realizowaliśmy we współpracy z Ambasadą Rzeczypospolitej Polskiej w Rydze i spółką ORLEN Lietuva. W albumie znalazły się życiorysy 100 Polaków zasłużonych dla relacji polsko-łotewskich. Książka miała swoją premierę w czasie uroczystego przyjęcia z okazji niepodległości Polski, które miało miejsce w Rydze.

W 2019 roku planujemy kontynuować rozwijanie Przeglądu Bałtyckiego oraz realizację kolejnego projektu tematycznego. By być na bieżąco, zapraszamy do odwiedzania naszych stron oraz śledzenia kont w mediach społecznościowych oraz subskrybowania newslettera.

Jeśli cenisz to co robimy – wesprzyj nas darowizną w dowolnej wysokości. Twoje wsparcie przeznaczymy na rozwój Przeglądu Bałtyckiego oraz realizację innych projektów związanych z regionem Morza Bałtyckiego.

Podsumowanie działalności Fundacji Bałtyckiej w 2018 roku