Działalność

Fundacja Bałtycka powołana została w 2015 roku, by wspierać zacieśnianie współpracy i kontaktów między państwami leżącymi w regionie Morza Bałtyckiego. Fundacja swoje cele realizuje poprzez działalność kulturalną i wydawniczą.

Projekty Fundacji Bałtyckiej

Współpraca z Przeglądem Bałtyckim

Przegląd Bałtycki to serwis internetowy, który dostarcza informacji o krajach regionu Morza Bałtyckiego. We współpracy z Przeglądem Bałtyckim realizujemy projekty skupiające się na przybliżaniu historii regionu i relacji Polski z krajami regionu. Dotychczas w Przeglądzie Bałtyckim ukazało się ok. 1000 artykułów, z czego wiele przy udziale lub wsparciu Fundacji Bałtyckiej. Strona Przeglądu Bałtyckiego.

Album „100 Polaków zasłużonych dla Łotwy”

Album „100 Polaków zasłużonych dla Łotwy” to wspólny projekt Ambasady Rzeczypospolitej Polskiej, ORLEN Lietuva i Fundacji Bałtyckiej, którego celem jest uhonorowanie 100 Polaków, którzy swoją działalnością zasłużyli się Łotwie. Album ukazał się pod koniec października 2018 r. Więcej informacji o albumie.

Działalność