Wesprzyj nas!

Jako Fundacja Bałtycka wydajemy Przegląd Bałtycki, wydajemy książki oraz realizujemy i wspieramy inne projekty, których celem jest przybliżanie kultur krajów regionu Morza Bałtyckiego. Jeśli cenisz to co robimy i chcesz, abyśmy poszerzali nasze działania – wesprzyj nas!

Możesz nas wesprzeć dowolną kwotą w najwygodniejszy dla siebie sposób:

Poniższy formularz FaniPay pozwala przekazać darowiznę dowolnej wysokości przy pomocy szybkich płatności lub kartą płatniczą.

Naszą działalność możesz wesprzeć przekazując darowiznę na konto:

Fundacja Bałtycka
ul. Wasilkowska 50
16-010 Nowodworce
Nr konta: 25 1950 0001 2006 0046 9134 0002
Tytułem: „Darowizna na cele statutowe”

Publikowanie nowych artykułów w Przeglądzie Bałtyckim możesz wesprzeć zostając Patronem w serwisie Patronite:

Korzystając z wtyczki FaniMani możesz wspierać nas robiąc zakupy online – drobna kwota od Twoich zakupów, bez powiększania rachunku, będzie przekazywana przez sklep na rzecz naszej Fundacji.

Wystarczy wejść na stronę fanimani.pl/fundacjabaltycka/ oraz pobrać i zainstalować wtyczkę do przeglądarki, która będzie za Ciebie pamiętać o włączeniu darowizny.

Jeśli dany sklep online bierze udział w programie, w czasie zakupów (oraz wyszukując sklep), wyświetli się powiadomienie o możliwości aktywowania darowizny, które należy potwierdzić.

Dziękujemy za wsparcie!

Więcej o wspieraniu Fundacji Bałtyckiej

Otrzymane darowizny przeznaczamy na działalność statutową, co w przypadku naszej Fundacji oznacza przybliżanie kultur państw regionu Morza Bałtyckiego.

Konkretnie oznacza to wydatki administracyjne (księgowość, niezbędne wydatki biurowe) oraz wydatki na utrzymanie i rozwijanie Przeglądu Bałtyckiego i innych stron (serwer, domeny, inne koszty związane ze stronami internetowymi). W przyszłości – dzięki Twojej pomocy – chcielibyśmy, aby na tej liście znalazły się wydatki na wynagrodzenia dla autorów, tłumaczy i redaktorów oraz na realizowanie nowych projektów.

Chcemy także wynająć biuro, które stanowiłoby siedzibę Fundacji, redakcji Przeglądu Bałtyckiego oraz mały punkt spotkań i dzielenia się wiedzą osób zainteresowanych regionem bałtyckim. Mamy także wiele innych pomysłów na nowe projekty, które by zostały zrealizowane wymagają finansowania przekraczającego nasze skromne możliwości.

Przyjaciele Fundacji Bałtyckiej to osoby – fizyczne i prawne – które najhojniej wspierają naszą Fundację. Do grona Przyjaciół Fundacji Bałtyckiej zapraszamy osoby, które wsparły nas kwotą co najmniej 100 zł.

Przyjaciół Fundacji Bałtyckiej dodatkowo obdarujmy publikacjami dotyczącymi regionu Morza Bałtycki, w tym naszymi własnymi wydawnictwami, oraz zaprosimy na organizowane przez nas wydarzenia i spotkania.

Więcej informacji dostępnych jest na stronie Przyjaciele Fundacji Bałtyckiej.

Darowizny przekazywane na cele statutowe Fundacji może zostać odliczona od podatku na podstawie art. 26 ust. 1 pkt 9 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych lub, w przypadku osób prawnych, na podstawie art. 18 ust. 1 pkt 1 ustawy o podatku dochodowym od osób prawnych.

Darowizny podlegają odpisom podatkowym w następujących wysokościach:

• dla osób fizycznych do 6% od dochodu,
  • dla osób prawnych do 10% od dochodu.

Podstawą rozliczenia darowizny jest bankowy dowód wpłaty na konto.

Co roku publikujemy sprawozdanie finansowe i sprawozdanie z działalności naszej Fundacji. W tych dokumentach zawieramy nasze wyniki finansowe oraz podsumowanie naszej działalności. Więcej informacji dostępnych jest na stronie Sprawozdania.

Tak, taką możliwość oferuje system płatności dla NGO FaniPay. Wystarczy wybrać kwotę, wpisać swoje imię i nazwisko oraz adres e-mail, a w kolejnym kroku spośród wszystkich metod płatności wybrać kartę.

Więcej informacji nt. wspierania Fundacji Bałtyckiej: info@fundacjabaltycka.org.

Ilustracja wyświetlana w mediach społecznościowych: Freepik (CC).

Fundacja BaltyckaWesprzyj nas!